marți, 14 februarie 2012


Foto: Daniel Diviricean
Daniel Diviricean nu mai este consilierul premierului Vlad Filat pe domeniul comunicării. Solicitat de UNIMEDIA să ofere mai multe detalii, sursa a menționat că nu a plecat și nu a fost plecat, dar s-a încheiat proiectul prin intermediul căruia a fost angajat.

Mai mult, acesta spune că nu se grăbește să se întoarcă în România, dar are un proiect personal pe care vrea să-l lanseze în R. Moldova. "Am considerat că e important să folosesc aici experiența și cunoștințele acumulate timp de doi ani, să nu le las să se piardă", a spus acesta.

Potrivit lui Diviricean, acesta intenționează să activeze ca și consultant politic. Sursa nu a oferit mai multe detalii despre planurile de viitor.

UNIMEDIA precizează că Daniel Diviricean este un consultant politic român, angajat într-un proiect de comunicare la Guvern după ce a fost învestit în funcție Cabinetul Filat-1. Acesta a consiliat Guvernul și pe premierul moldovean în cadrul proiectului "Misiunea Uniunii Europene pentru Consiliere în Politici la Nivel Înalt".

Vedeți mai jos un scurt interviu cu Daniel Diviricean. Subiecte abordate: Cum comunică Vlad Filat, ce planuri are Daniel Diviricean, ce lipsește politicii moldovenești. 

1. De ce ați plecat din echipa premierului? Are vreo legătură postarea de pe blog cu asta? (Vedeți aici postarea pe blog: Daca nu pot sa livreze poporului rezultate, livreaza sperante si imagini... )

Eu am facut parte din Misiunea Uniunii Europene pentru Consiliere în Politici la Nivel Înalt, iar în cadrul acestei misiuni ofeream consiliere Primului Ministru și Guvernului. Deci, nu e vorba de părăsirea echipei Primului Ministru, ci de încheierea contractului cu misiunea respectivă. Timp de doi ani, am dezvoltat multe proiecte bune de comunicare cu Primul Ministru și echipa domniei sale, am reușit să punem la punct mai multe mecanisme de comunicare, iar prezența mea nu mai e atât de necesară acum. Pe de alta parte, e adevarat ca mi-am dorit să revin de la munca de consultant în comunicare, la cea de consultant politic, care îmi e mai apropiată.

În ceea ce priveste postarea de pe blog, ea nu facea referire la Vlad Filat, cum gresit am văzut că au interpretat unii. Am primit semnale că mi-am pierdut și câțiva “prieteni” după această postare pe blog, ceea ce ma determină sa postez în continuare, poate în felul acesta răman doar cu prieteni adevărați în jurul meu.

Revenind la tema articolului postat, “Populism versus consistenta”, este o tema mai veche despre care am vrut sa scriu, iar acum am avut și o solicitare din partea unei publicatii să scriu acest articol. Problema populismului este una serioasa si nu se refera doar la un politician sau altul, ci este un fenomen care ii ajuta pe unii politicieni, uneori, sa căștige “fără munca” voturile oamenilor. Daca este sa vorbim despre premierul Vlad Filat, cred că dansul a depasit demult faza populismului. Domnia sa înțelege foarte bine cat de important e ca un politician sa aiba consistenta, daca vrea sa reziste pe scena politica. Asta nu inseamna ca nu mai are mici alunecari spre populisme, dar in limita acceptabila pentru un politician.

2. Ați plecat sau ați fost rugat să plecați? 

Eu am venit pentru un an în acest post, am mai prelungit cu înca un an contractul, de comun acord cu Primul Ministru, iar acum a venit momentul sa mă intorc la munca mea de consultant politic și sa pornesc un proiect nou, care desigur ca nu-l exclude pe politicianul Vlad Filat, daca va dori cândva sa colaboram din nou. În munca unui consultant, astfel de momente sunt absolut normale si chiar necesare. Un consultant politic nu stă toata viata intr-un singur proiect sau langă un singur client, cum nici un politician nu trebuie sa aiba toata viata acelasi consultant langa el. Faptul ca am lucrat doi ani impreuna arata, deja, ca a fost o colaborare foarte reusita. Il respect pe Primul Ministru si pot sa va spun ca este cel mai flexibil politician cu care am lucrat, chiar daca asta o să-i mire pe mulți.

3. Cum îl apreciați pe Vlad Filat la capitolul comunicare cu publicul?

Este intuitiv, simte bine oamenii și asta il ajuta foarte mult in comunicarea cu ei. Și inca ceva, este cel mai bun la aceasta ora, la capitolul comunicare, dintre politicienii din Moldova. Asta și datorita echipei pe care o are in jurul sau, dar pe care ar trebui să o pună și mai mult în valoare. Pentru că nu inseamna ca daca este cel mai bun acum, nu poate fi depasit. Poate uneori face exces de aparitii publice, dar e important că are grija ca lucrurile sa fie cat mai corect intelese de catre oameni. Si mai e ceva, actiunile pe care le porneste au la bază scopuri pozitive, ceea ce eu cred ca e foarte important. Am vazut evolutii remarcabile in cazul domniei sale, cum rar mi-a fost dat sa vad la un politician, in ceea ce priveste autocontrolul, isi stapaneste mai bine emotiile si isi cantareste foarte atent cuvintele. Este un semn de maturitate politica si de responsabilitate, pentru ca in functia de Prim Ministru nu te poti juca cu declaratiile publice. Are o notorietate foarte mare, nu are nevoie de mult PR, ci de multa consistenta in declaratii si, cel mai important, de cat mai multe actiuni si rezultate concrete.

4. Când credeți că PM a fost mai bun (în sensul comunicării cu publicul): Până la alegerile locale (vara 2011) sau după? 

Anul 2010 a fost unul in care Primul Ministru a avut o foarte buna comunicare cu publicul, a avut de gestionat si criza provocata de inundatii, care l-a tinut tot timpul in comunicare directa cu cetatenii, dar a fost si o perioada de un relativ calm politic, in care Guvernul nu era atat de afectat de disensiunile din AIE. In anul 2011, contextul l-a obligat, insa, sa iasa deseori cu declaratii mai mult politice, legate de alegerea presedintelui si asta poate l-a pozitionat, mai degraba, in zona politica, indepartandu-l putin de comunicarea cu cetatenii, in calitate sa de sef al Guvernului. Dar asta s-a intamplat in cazul tuturor liderilor politici, nu doar in cazul lui Vlad Filat.

5. Ce veți face mai departe? 

Am decis sa raman in Moldova, ceea ce am vazut ca pe unii i-a emotionat foarte tare, dar nu stiu de ce. Sper ca de bucurie… Desi de prezenta unui consultant politic se bucura de obicei doar unul, cel pentru care lucreaza. Voi reveni deci la activitatea mea de consultant politic, dar voi porni si un proiect despre care voi vorbi ceva mai tarziu. Am considerat ca e important sa folosesc aici experienta si cunostintele acumulate timp de doi ani, sa nu le las sa se piarda.

6. Din punctul de vedere al unui comunicator, ce credeți că lipsește în politica moldovenească acum? 

Lipseste increderea. Iar asta duce la lipsa dialogului de multe ori, la reactii emotionale care creeaza, adesea, un cerc vicios al acuzatiilor, din care politicienii nu mai reusesc sa iasa. Lipseste, de asemenea, un proiect politic national in jurul caruia sa se reuneasca toti politicienii, indiferent daca sunt la putere sau in opozitie. De exemplu, integrarea in UE ar putea fi un proiect politic comun, care sa aiba in spate un consens national intre putere si opozitie. Un astfel de consens ar facilita dialogul dintre partidele de la putere si cele din opozitie si pe alte teme. Am dat doar un exemplu, dar pot sa fie si alte tipuri de proiecte de acest tip. Alegerea presedintelui nu o dau ca exemplu pentru ca e inutil, desi ar fi fost o dovada de maretie politica realizarea unui consens pe aceasta tema intre toate partidele politice.

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu