sâmbătă, 11 februarie 2012

Daca nu pot sa livreze poporului rezultate, livreaza sperante si imagini...

PoPulism versus consistenta

DEX:
POPULÍSM  atitudine favorabilă satisfacerii dorințelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia.

Oare de unde invata politicienii ca populismul ii face sa fie mai aproape de oameni?! Cum ajung intr-o functie inalta, care presupune o expunere publica, parca toti intra intr-o cursa pentru "apropierea" de oameni... M-am intrebat mereu ce-i face brusc sa fie atat de dornici de a fi "ca oamenii simpli" si sa creada ca asta e calea spre obtinerea voturilor. Am studiat mai multe personaje politice, ajunse in functii inalte, iar o prima concluzie este faptul ca pur si simplu nu-si inteleg "jobul", fie ca sunt prim ministri, ministri, presedinti etc. Unii nu inteleg ce trebuie sa faca in functiile respective, iar din acest motiv nu reusesc sa produca rezultate si nu prea au cum sa se "conecteze"cu poporul, iar singura posibilitate pe care o gasesc la indemana este sa-si angajeze specialisti in PR (sau tehnlogi, cum le spune in Republica Moldova), care sa-i prezinte cat sunt de umani, cat sunt de apropiati de oameni, ca sunt CHIAR oameni simpli. Dar cine le-a spus oare ca omul de la tara asteapta sa vada ca presedintele tarii da cu sapa ca el?! Ganditi-va o clipa ce e in mintea unui om de la tara cand il vede pe politician conducand cu stangacie un tractor, de exemplu. Credeti ca el nu intelege motivele pentru care politicianul respectiv se da in spectacol pe tractor?!  Oamenii de la tara nu au nevoie de conducatori care sa fie amarati ca ei, au destui oameni ca ei in jur. Au nevoie de conducatori puternici, de oameni care sunt mai destepti decat ei, carora sa le recunoasca autoritatea, de acel tatuca protector, nu de unul pe care sa-l vada la fel de slab si amarat ca ei, la fel de lipsit de perspective.

Politicienii devin populisti si pentru ca e cel mai simplu mod de a face politica, singurul cu care se nasc, pe care nu trebuie sa-l invete. Este singurul mod prin care stiu sa devina notorii. Daca nu pot sa livreze rezultate, livreaza sperante si imagini. Uneori reusesc sa realizeze in acest mod "conectarea"cu poporul, numai ca vine momentul in care oamenii ii simt cat de lipsiti de consistenta sunt, toata notorietatea acumulata capata un efect de bumerang, iar policienii nostri populisti se prabusesc acuzand poporul de lipsa de recunostinta, de tradare, ca s-a vandut adversarilor politici etc. Asta mi se pare fascinant, cum ajung unii politicieni victimele propriului lor populism, ajung sa creada pana la urma ca sunt chiar conducatori puternici, ca sunt iubiti de popor pentru cat de buni si generosi sunt cu el. Iar daca incerci sa le arati golul din interiorul lor, te acuza si pe tine de tot ce le vine la gura.

Exista si o alta categorie de politicieni, care stiu sa-si faca din popor un partener politic, stiu sa-si ia poporul in spate atunci cand pornesc diferite actiuni. Acesti politicieni practica un populism sub acoperire, mai intai identifica o problema a poporului, dupa care incep sa se lupte pentru rezolvarea ei, desi sunt foarte constienti ca nu o pot rezolva, numai ca in fata oamenilor ei sunt cei care le "inteleg" nevoile si ii "ajuta". Este o forma mai perversa de populism. Sigur ca vine momentul in care poporul intelege pacaleala, numai ca aceasta metoda il poate tine pe politician multi ani la putere.

Nu cred ca e un secret pentru cineva ca populismul e o boala, care apare in special la politicienii care activeaza in democratii subrede. Daca e boala, trebuie tratata. Cu cat inaintez mai mult in activitatea de consultanta politica, cu atat ma conving mai tare de nevoia de a da consistenta politicienilor cu care lucrez si de a incerca sa le limitez avantul populistic. Am vazut deja suficienti politicieni claditi pe actiuni de PR, am asistat deja de prea multe ori la dramele politicienilor care au ajuns "sus", li s-a facut rau de inaltime (cum spunea un profesor drag mie) si s-au prabusit tragic. Daca pentru a obtine notorietate, PR-ul poate fi o solutie buna, pentru a te mentine "sus" ai insa nevoie de consistenta, iar consistenta ti-o da echipa puternica pe care o ai in jurul tau, intelegerea cat mai corecta a obiectivelor pe care le ai, a functiei pe care o ocupi si, nu in ultimul rand, parteneriatele politice pe care esti capabil sa le creezi.

Hahahaha, tocmai e Ciorbea la RTV si urla la un ziarist care l-a facut populist... Excelent moment pentru finalul textului meu.

P.S. Textul de mai sus nu se refera la un anumit politician, ci la politicieni in general. Nu vreau sa starnesc panica in unele minti infierbantate :) Apropo, cred ca urmatorul text va fi despre paranoia de care sufera unii politicieni, despre cum un sofer poate sa fie mai de incredere decat un partener politic :)))








5 comentarii:

  1. Stimate domnule Diviricean. Imi face placere sa descopar oameni care mai stiu sa tina condeiul romanesc in mana. Fie el si digital. As avea o singura recomandare: aveti mai multa incredere in seva limbii si nu va folositi de cirje scriitoricesti ieftine de tip Caps Lock, puncte de suspensie, smile faces, dublare de semne de punctuatie. Daca aveti boase literare, folositi-le! Daca nu, ramaneti in lumea Facebook-ului sau a Messenger-ului. Acolo limba este mutilabila in cea mai mare masura. Si publicul mult mai putin pretentios. brb. lol :)

    Al Dumneavoatra,
    Makaka

    RăspundețiȘtergere
  2. Stii cat tin la tine, Makaka (aici trebuia sa fie un smile, dar nu-l pun)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am impresia că cota (cacofonie asumată şi meritată) populismului este la maxim în timpul alegerilor. Atunci politicienii îi pupă până şi în... creştet pe oameni. Efortul considerabil urmând a fi răsplătit cu un vot, evident. Apoi populismul începe să scadă. Când politicianul îşi pune fundul gras în fotoliu, îl doare în... cot de bobor. Practic, revine la cote destul de înalte de populism doar când vreun microfon, cameră îl urmăresc cu atenţie. În rest, scuipă cu multă scârbă şi sictir pe orice problemă are omul simplu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dani, si da si nu. problema e ca unii ultra-tehnocrati care nu ies din limuzine tot nu ajung prea departe. si nu neaparat guverneaza bine. stii ca sunt din astia si in ro, si in md si acu in italia, grecia etc. unii care nu vad decat cifre in excel, si nu vad fetele oamenilor - tot nu guverneaza bine.

    deci un politician tre sa aiba o doza de populism. hai sa zicem 80% tehnocratie si 20% populism. populismul este inevitabil, si in doze mici - util. insa problema e ca majoritatea politicienilor nu il pot gestiona si controla. si in loc sa-si subordoneze populismul folosindu-l strategic pentru a-si promova agenda, ei ajung subordonati populismului si goanei dupa puncte ieftine care se evapora usor. deci in loc ca politicianul sa foloseasca populismul, el devine un sclav al populismului. si astia sunt politicienii slabi. si in majoritate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut de acord, Nicu. Eu nu sustin ca politicienii nu trebuie sa se intalneasca cu poporul, dimpotriva. Chiar si populismele au un grad de acceptabilitate, mai ales cand vorbim de un politician cu o notorietate scazuta. Ideea este insa sa nu fie invers, 80 la suta populism si 20% actiuni.

      Ștergere